haha..tah ape2 je ak ni..okeh, just nak gtau..

kawan2..

i’m moving my blog to blogspot..

refer sini ye: setiapsatuhari

so..secara rasminya (ewah), sy megumukan bahawa update2 story2 yg merepek2 ak tu bakal di tulis di blog itu ye..bukan blog ni lagi..n maybe blog ini akan di delete..hehe..

ally: check my blog look..red in color..haha..

Advertisements

xtau nak start camana..tp, ngah planning satu benda nih..kene planning..u have too..hehe..

sebabnya dah terjebak..so, kene wat pasport, check nama kat ptptn samada kene blacklist atau tidak (kang x pasal2 x leh g lak), kene tempah tiket flight (haha..rs nak g nek belon je) n survey macam2 lagi..

ape yg sy planning?

haha..

nothing..

juz a short vacation for us….sape? hehe..

sssssshhhhh…

here we come, insyaAllah (ni kalo xde ape2 halangan dr segi budget terutamanya dan juga masa n kesempatan juga diizinkan Allah)

amin

amin

permudahkan lah urusan ku ya Allah..

ally: mode berangan2 mmg indah..haha..okeh..kumpul duit ya..hihi..mn la tau kot2 dpt travel dgn si dia..planning..planning..

okeh..ni entry basi..sepatutnya wat masa 29 april yg lalu..tp dah terperap je..

hehe..masa ni kami menhadiri (dgn tabahnya) ke majlis syarahan perdana by prof darwin sebayang..mmg best..ak rs ni la presentation plg best yg pnh prof2 kat cni buat..sebelum2 ni ak x phm ape menda pun..tp yg kali ni, prof darwin give general info, yg pd ak adalah satu penghargaan utk karya2 (eh. jurnal n penyelidikan kot) dan juga peghargaan utk students dia..hehe..best..siap ada lagu ‘cari jodoh’ by wali band..bygkan dewan besar tu ngan lous speaker..ak terasa mcm pegi tgk konsert..haha..sabar je la..tp bests..tgk la nt akhir bulan ni, ada lagi syarahan perdana, tgk la prestasi presenter yg akan dtg ni samada mampu menarik hati, mata n minda ku utk absorb info2 itu atau sebaliknya..we will see..

abis je presentation tu, kami kene tunggu utk perasmian ‘indonesian food & culture festival’..ni antara festival terbesar kot yg di anjurkan..byk mknan free tp dlm kuantiti sikit2 la..coz masa tu (29 april) adalah hari food free testing..tp byk mknannya x menepati sitarasa tekak malaysia ku..hihi…

si la layan pic ini..pic dlm dewan je..sebelum batery kamera flat..

(wah..byk kerusi sudah kosong..haha..bukannya ape..ni time exam ni..ada yg g kursus, jg exam n ada juga yg sdg pulun menanda paper..)

(with my best buddies here..PN IRDA..hehe..lighting cam g dinner lak..)

(ni ngan hana, kak shikin n wahdah)

(see…byk tempat dah kosong..hihi..nmpk sgt kami duduk nun jauh di belakang..ni pasal pegi dewan lambat coz g cuci mata n shoping2 kat bazar2 ygada..byk brg2 purely made from indonesia..)

okeh..sekian update kali ini..kita bertemu di lain kesempatan..

ally: waiting for traditional malaysian food festival..bl nak wat nih..

ok..lama nak update pasal ni..kira ni sekaligus la ye..phm2 je la knp x update awal..masih belum ada mud..n ni br la ada..hehe..sambil menupdate (salah bhsa nih), sambil mkn ns lemak sambal kerang juga sambil menanda paper exam..haha…chayok2..

start @ 26 APRIL 2010

genap umo mak 56 thn..syukran kerana ak masih di beri peluang utk membalas jasa2 mak meskipun sebenarnya x terbalas jasanya pada kami semua..untuk mak..semoga di panjangkan umo, di kurniakan kesihatan yang baik dan dilimpahi kegembiraan..amin..amin..amin..ya rabbal alamin..

(ini mak kesayangan sy…hihi)

9 MEI 2010

hari ni hari ibu..hihi..pagi2 dah dpt msg ‘selamat hari ibu’ dr huzai..haha..sabau saja la..khwn pon belum, sudah dpt wishes..xpe la..bo le la..hihi..

wish mak n ibu (ewah..hihi)…sssshhhh…dua2 ak syg tau..seronok juga ada 2 ibu ek..

utk mak: terima kasih atas segala2nya tau mak..xtau nak ckp camne..tp ape pon yg mak buat, yg mak lakukan, uda tau, itu yg terbaik utk uda..mmmuaaahhh..mmuaaahh..semoga uda menjadi anak yg baik..InsyaAllah..

utk ibu: walau tidak la mengenali diri ibu selama sy mengenali mak, tp penerimaan ibu terhadap sy n family amat2 di hargai..terima kasih..semoga sy menjadi menantu yg baik (wat ms skrg bkl lagi..hihi)

(credit to songlegacy)

oh ya..sedikit selitan, emosi yg x brape stabil sebab merindukan en tng (I MISS U WITH ALL OF ME..) ..ahaks..geli la pulak..haha..tp betul la..ni realiti la..adoi..haha

(credit to them)

ally: mau menjadi anak, isteri & ibu yg terbaik..wish me luck..

ya..entry emosi lagi..maaf..cuma ini luahan jiwa..terkadang tiada siapa pon yg fhm walaupun pernah berhadapan dgn situasi yg sama..

dulu..tahun2 sy bersekolah di TIGS, sy selalu menaiki bas coastal..buruk tau bas tu..kalo nek bukit, semput2 n perlahan2 je..n bole juga terundur..hihi..*manisnya kenangan itu*…tp selalu juga arwah atuk menumpangkan sy..

ya, atuk sy dulu seorang pemandu teksi yg cekal..siang mlm memandu teksi..dgn kesusahan hidupnya, mn mungkin dia mahu anak2 mahupun cucunya menuruti jejak langkahnya..tp, biarpon anak2 nya x mampu berjaya, tp sekurang2  nya dia mampu berbangga kerana semuanya bersekolah, tahu membaca juga mengira..arwah selalu pesan kat sy, belajar sungguh2, sebab dia tdk mahu sy menjadi sesusah dia dan mak abah sy dlm perjalanan mencari rezeki…dia selalu bg duit belanja (yg ni mmg mak abah sy x tahu..hihi..)..dulu, zaman2 sekolah, dpt duit rm1 pon dah di kira byk..sy tau atuk pun hidup ssh, tp, x mampu juga mau menolak pemberiannya walaupun cuma rm1..*hua..rindu kat atuk*..

*

 

 

*

 

 

*

 

 

*

 

 

sudah nangis lg..stop for a while..

mlm ni ada tahlil lg..diam x diam sdh seminggu arwah xde..

rs mcm dia cuma pergi berjalan2, walhal, hakikatnya, dia sudah meninggalkan kami selamanya..

ally: no matter what…life must go on…i have to be strong..

Semalam dah cerita psl arwah atok…

Beberapa bulan sebelum pemergian atok…

Bulan 3 arwah dah start keluar masuk hospital..kakinya bengkak masa tu..tp masih bole jalan..dan sy juga masih bole ajak atok melawat adik beradik dia..atok anak bongsu tau..tp sy sendiri x pasti berapa ramai adik beradik atok yg sebenarnya..tp yg masih hidup ada lagi 3 org..2 abg n 1 kakak..atok sy rapat ngan atok gimin..x bole jln dah atok gimin nih..satu hari sy bawa atok g umah atok gimin..kenangan yg x dapat sy lupakan bila mana atok bg sy duit spy bagi kpd atok gimin..ada rm130 yg atok nak bg..bila tny knp atok x bg sendiri, atok kata nt tok gimin x nak amik..so, ms sy bg kpd tok gimin pon, sy x mention la yg itu dr atok..=) *rindunya kat atok*..n betul kata atok, tok gimin amik duit tu tanpa byk soal..ye la, di pon agaknya perlukan byk duit..oh ya, sy sempat la bermain2 ngan 12 ekor kucing kat umah tok gimin..sy biarkan atok berborak2 (tentunya dlm bhs jawa..hihi) dgn abgnya..kami berada di situ dr pukul 9-12tghari..itupun sbb atuk ajak balik…that is the last time tok gimin jumpa atok..sbb lepas tu atuk admit lg ke hsptl sultan ismail (HSI) sebelum transfer ke hospital sultanah aminah (HSA)..

Bulan 4 adalah bulan plg hectic sekali..sy x bole nak cuti pasal sudah terikat dgn tanggungjwb menjaga exam, abiskan silinus pengajaran dan terlibat dgn xtvt universiti..tp dlm ms yg sama, hampir setiap mlm sy ke HSA..melawat atuk walaupun sekejap..sebab, atuk mesti tanyakan mak, abah n kami semua..walau x dpt tunggu n jg atuk di hospital, tp jd la dgn menggembirakan dirinya dengan kehadiran kami..*sedeynya*….ape yg sy lihat berat bdn atuk semakin susut..mungkin kerana penyakit kansernya, juga di tmbh dgn buah pinggan atok yg tdk lagi berfungsi, buasir, penyakit hati n sebagainya..ye la..bila antibodi kita dah xde byk la penyakit yg dtg bertandang..mak sy sendir x sampai hati nak tgglkan atuk..oh ya, sy x benarkan mak sy jg atuk, coz mak sy sendiri tdk sihat..mcm mn nak jg atuk..atuk di jg secara bergilir oleh mak long, mak teh n mak uda..tetapi bebrapa hari sebelum atok meninggal, mak jg..sempat juga la mak jg atuk..x la dia ralat sgt..akibat terlalu kerap drive n berjaga mlm, berat sy juga susut gara2 mkn x menentu juga rehat yg tidak menentu..kemuncaknya, pada tahlil pertama utk arwah atuk sy, sy collapse..demam yg sgt teruk n panas..2 hari juga la terlantar..mujur juga sebelum arwah di kebumikan sy sempat cium..kalo x, xkan ada peluang sebegitu lagi..itu la satu2nya atuk sy yg sy kenal sepanjang sy hdp…

Emm..x bole nak terus cerita..sgt sedey……

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

tarikh pernikahan sy adalah sempena hari lahir atuk..bagaimana agaknya hari itu tanpa kehadiran atuk…

ally: Al-Fatihah

ye..baru sahaja hari ini punya kekuatan utk menulis..dah beberapa hari ni berada dlm keadaan lost..

kami sekeluarga telah kehilangan atuk tercinta, tersayang, HAJI TUMIN BIN HAJI ABD SALAM pada hari sabtu, 1 mei 2010 kerana penyakit kanser prostat..

semoga roh Allahyarham atuk dicucuri rahmat juga ditempatkan bersama org2 yg beriman..amin…

AL-FATIHAH

*

*

*

*

*

*

*

*

sy bersama arwah atuk, di ambil pada hari raya thn 2007..

ally: raya tahun ini ntah mcm mn..